Safe Superintelligence (SSI) a fost fondat în iunie, după ce Ilya Sutskever a renunțat la poziția de cercetător-șef al OpenAI, și are în prezent zece angajați. Directorii companiei au declarat pentru Reuters că au reușit să atragă un miliard de dolari, bani pe care-i vor folosi pentru angajarea unor persoane experimentate și talentate și pentru a achiziționa procesoare grafice, pentru a crește puterea de calcul. 

De asemenea, SSI se va concentra pe formarea unei echipe mici de cercetători și ingineri cu recunoaștere la nivel global, care să lucreze la birourile din Palo Alto (California) și Tel Aviv (Israel). Surse citate de Reuters spun că start-up-ul este evaluat la circa cinci miliarde de dolari.

Finanțarea demonstrează că unii investitori sunt încă dispuși să facă pariuri uriașe pe cercetătorii talentați din domeniul AI, scrie agenția de presă, în ciuda scăderii generale a interesului pentru finanțarea unor astfel de companii. În context, mai multe persoane care au înființat start-up-uri s-au retras pentru a se angaja la marile companii tehnologice. 

Daniel Gross, directorul executiv al SSI, a declarat: “Este important pentru noi să fim înconjurați de investitori care înțeleg, respectă și susțin misiunea noastră, care este aceea de a găsi calea către superinteligența sigură și, în particular, să petrecem câțiva ani făcând cercetare și dezvoltare, înainte de a ne lansa produsul pe piață”.

Inteligența artificială sigură a devenit un subiect de interes pe măsură ce temerile că AI poate acționa împotriva oamenilor se intensifică. Încă de când a fondat SSI, Ilya Sutskever a anunțat că grupul “va pune pe primul loc siguranța, în detrimentul presiunilor comerciale”. 

Sutskever a fost printre cei care au încercat, la finalul anului trecut, să-l înlăture pe Sam Altman din funcția de director general al companiei. După reinstalarea acestuia din urmă în funcție, Sutskever s-a retras din Consiliul de Administrație și a rămas cercetător-șef până în luna mai, când și-a dat demisia. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday