Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a făcut o serie de declarații pe seama dezvăluirilor făcute de Reuters, care a informat că Statele Unite sunt aproape de a încheia un acord cu Ucraina, pentru furnizarea de rachete JASSM cu o rază de acțiune de circa 370 de kilometri. Șeful diplomației ruse a avertizat că Washington “ar trebui să înțeleagă <<liniile noastre roșii>>. Nu ar trebui să le ia în glumă”.

Lavrov a adăugat că “americanii au depășit limita pe care ei și-au conturat-o. Sunt instigați, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski, desigur, vede acest lucru și profită de el”. 

Miercuri dimineață, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia își ajustează doctrina nucleară din cauza amenințărilor SUA și aliaților săi, dar și a încălcării intereselor sale legitime de securitate. Peskov a afirmat că țările occidentale au respins dialogul cu Rusia, au adoptat o linie de atac împotriva intereselor sale de securitate și au alimentat războiul din Ucraina: “Iar SUA sunt maestrul de ceremonie al procesului de provocare a tensiunilor”.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a afirmat că momentele de tensiune din prezent vor fi analizate cu atenție, pentru a vedea în ce fel va fi modificată doctrina nucleară. El a menționat că procesul de revizuire este într-o etapă de început.

Actuala doctrină a fost stabilită printr-un decret din 2020 al președintelui Vladimir Putin, explică Reuters, și, conform acesteia, Federația Rusă poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.

Surse: Interfax.ru, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday