UPDATE ora 23:50. În mesajul video de seară, pe care-l postează pe rețelele sociale, Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul crucial pe care-l acordă Ucrainei, prin donarea unui sistem de apărare Patriot: “Lucrăm la asigurarea unei protecții suplimentare pentru Ucraina. Mizăm foarte mult pe sistemul Patriot pe care România se pregătește să-l livreze”.

Știrea în formă inițială. Președintele ucrainean a acordat un interviu rețelei americane NBC News, primul de când Armata Ucraineană a lansat o ofensivă terestră în regiunea rusă Kursk. Legat de suprafața controlată, aproape 1.300 de kilometri pătrați, el a declarat că Ucraina nu are nevoie de teritoriu: “Nu vrem să impunem acolo modul nostru de viață ucrainean. Totuși, îl vom menține pentru că face parte din planul pentru încheierea războiului. Deci, pentru moment, avem nevoie de el”.

Zelenski a precizat că va prezenta planul de pace aliaților occidentali, precum Statele Unite. Președintele a fost întrebat și dacă ucrainenii vor încerca să câștige controlul asupra unei suprafețe de teren mai mare, în Kursk, dar a încheiat repede subiectul: “Nu pot vorbi despre așa ceva”. 

În august, după revendicarea operațiunii terestre în Kursk de către Armata Ucraineană, ministerul de Externe a informat că statul nu are de gând să anexeze teritoriul ocupat în Kursk.

În final, Zelenski a subliniat că operațiunea lansată în Kursk a fost organizată în mare secret și că Administrația Biden nu a fost informată: “Nu am informat pe nimeni. Nu este vorba de lipsă de încredere. Contraofensiva noastră de vara trecută a eșuat din cauza modului în care a fost anunțată, oferindu-le rușilor timp să se pregătească”.

În urmă cu aproape o săptămână, directorul adjunct al CIA a avertizat că este de așteptat ca Armata Rusă să lanseze o contraofensivă pentru a recâștiga controlul asupra întregii regiuni Kursk și că, având în vedere fortificațiile pe care ucrainenii le fac în zonă, luptele vor fi dificile.

Sursă: NBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday