Trei oficiali americani au declarat, sub protecția anonimatului, că în această toamnă, este de așteptat ca Pentagonul să anunțe includerea rachetelor JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) într-un pachet de ajutor militar pentru Armata Ucraineană. Cei trei au atras atenția că o decizie finală nu a fost luată. Publicația Politico a scris, în urmă cu trei săptămâni, că Administrația Biden “este deschisă” în legătură cu aprobarea acestor livrări.
Cei trei au mai spus că livrarea acestor rachete ar putea modifica semnificativ decursul războiului. În teorie, ucrainenii pot lovi ținte din Rusia aflate la aproape 370 de kilometri de granița comună, dar analiștii militari spun că amenințarea acestor arme i-ar putea determina pe ruși să-și mute, din motive de siguranță, depozitele de arme și muniții la distanțe mari față de linia frontului. Acest lucru ar complica capacitatea rușilor de a-și organiza și desfășura operațiunile militare în Ucraina.
Raza de 370 de kilometri ar însemna că în jur de 30 de baze aeriene din Rusia ar intra în vizorul ucrainenilor. Agenția Reuters arată că, până acum, rachetele JASSM au fost instalate doar pe aeronave de fabricație americană, însă în ultimele luni, au fost făcute analize pentru integrarea lor pe avioane pe care Armata Ucraineană le are deja dinainte de declanșarea războiului, cum sunt MiG-29, Su-24 și Su-27.
Un congresman a spus pentru agenția Reuters că înzestrarea Armatei Ucrainene cu rachete JASSM ar pune presiune pe Washington să nu mai restricționeze modul în care ucrainenii folosesc armamentul american. SUA s-au dovedit reticente în a furniza arme care pot lovi ținte aflate la mare depărtare de granița Ucrainei cu Rusia, de teamă că folosirea lor ar duce la escaladarea războiului.
Sursă: Reuters
Foto: lockheedmartin.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.