O echipă de cercetători de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA a dezvoltat “roboți subacvatici autonomi”, capabili să se scufunde la adâncimi mari, la care oamenii nu pot ajunge, în apele Antarcticii, pentru a studia modul în care ghețarii se topesc. Ca parte a misiunii numite “IceNode”, un astfel de robot a fost folosit deja în luna martie în apele înghețate ale Mării Beaufort, la nord de Alaska, unde a fost scufundat la o adâncime de 30 de metri, pentru a aduna date necesare determinării ritmului în care topirea ghețarilor ar putea cauza o creștere “catastrofală” a nivelului mării.

Scopul final al NASA este de a lansa o flotă de 10 astfel de roboți în Antarctica (unul dintre cele mai greu de accesat locuri de pe Pământ), care se vor agăța de calotele glaciare și vor culege date pe parcursul unui an, pentru a monitoriza viteza cu care apa caldă și sărată a oceanului topește gheața în toate cele patru anotimpuri.

Fiecare robot are o lungime de aproximativ 2,5 metri și un diametru de 10 centimetri. Ei vor fi plasați în apă fie prin găuri făcute în gheață, fie de pe nave aflate în larg. Roboții nu au propulsie, urmând să fie dirijați prin curenții oceanici de un software special conceput, pentru a ajunge la destinație. După ce ajung în locul unde sunt programați, aceștia se fixează în gheață cu ajutorul celor trei picioare cu care sunt dotați. 

În perioada în care sunt prinși în gheață roboții își folosesc senzorii pentru a monitoriza cât de repede apa oceanului, caldă și sărată, topește gheața. La finalul misiunii roboții se vor desprinde de calotele glaciare, vor pluti la suprafața oceanului și vor transmite datele prin satelit către cercetătorii de la NASA. Informațiile adunate astfel vor fi vor fi apoi folosite pentru a îmbunătăți acuratețea proiecțiilor privind creșterea nivelului mării. 

Specialiștii explică faptul că punctul în care ghețarul se ridică de pe fundul mării și devine un platou de gheață propriu-zis este momentul în care topirea poate fi cea mai rapidă, deoarece apa caldă a oceanului “mănâncă” practic gheața. Dacă stratul de gheață al Antarcticii s-ar topi complet, aceasta ar provoca o creștere globală a nivelului mării de aproximativ 60 de metri – ceea ce ar însemna o catastrofă totală pentru locuitorii de pe coastă.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday