Analiza a fost realizată de guvernul laburist și a arătat că armamentul britanic ce urma să fie trimis Israelului ar fi fost folosit în moduri care ar fi dus la încălcarea gravă a dreptului umanitar privind tratamentul deținuților palestinieni și furnizarea de ajutor pentru Gaza. Între armamentul supus acestei suspendări se numără componente pentru aeronave militare, inclusiv avioane de luptă, elicoptere și drone.

Analiza a fost făcută pe parcursul a două luni și nu s-a ajuns la o concluzie definitivă dacă licențele de export de arme din Regatul Unit au contribuit la distrugerea produsă în Gaza, dar amploarea pagubelor și numărul deceselor în rândul civililor au provocat o mare îngrijorare, a transmis Ministerul britanic de Externe.

Marea Britanie nu acordă direct armament Israelului, dar oferă companiilor britanice licențe pentru a face acest lucru. Suspendarea reprezintă o zecime din cele 350 de licențe existente și nu include piese pentru programul F-35 Joint Fighter Strike, cu excepția cazului în care componenta furnizată de Regatul Unit este specifică unui avion cu reacție utilizat exclusiv de Israel. Decizia de acum vine în urma presiunii asupra guvernului căruia i s-au cerut constant să ia măsuri în ceea ce privește situația din Gaza. 

Decizia UK ar putea provoca tensiuni cu Administrația Biden, care a spus în repetate rânduri că nu vede niciun articol în dreptul internațional, care să determina suspendarea transferului de armament în Israel. 

Surse: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday