Prim-ministrul Donald Tusk a motivat că această alocare record, care deocamdată este la stadiul de propunere, are loc într-un context în care războiul din Ucraina “aduce pericolul mai aproape de frontierele externe ale UE”. Polonia se învecinează la est cu Ucraina și la nord-est cu exclava rusă Kaliningrad.

Mai concret, guvernul vrea să aloce 43,6 miliarde de euro, cu 6,6 miliarde mai multe decât precedentul record din 2023. Bugetul trebuie discutat cu sindicatele și apoi aprobat de președintele președintelui Andrzej Duda. Majorarea bugetului apărării, în varianta propusă, are la bază estimări pozitive privind creșterea economică, +3,9% pentru anul viitor.

Polonia este astfel unul dintre statele din NATO și Uniunea Europeană care acordă cea mai mare finanțare pentru apărare. Anul acesta, alocarea de 4,12% din PIB a poziționat-o în fruntea clasamentului, fiind urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%) și Letonia (3,15%). Spre comparație, România a alocat 2,25% din PIB în 2024, dar aproape jumătate din sumă o reprezintă cheltuielile de personal.

Varșovia face achiziții semnificative de echipamente militare, inclusiv avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antirachetă din SUA și Coreea de Sud. Pe lângă suma anunțată, aproximativ 1,07 miliarde de euro vor fi alocate pentru construcția primei centrale nucleare din Polonia, care se preconizează că va fi operațională în nordul țării în 2035. Măsura este o urmare a pașilor pe care Varșovia i-a făcut în ultimii ani pentru a-și reduce dependența de sursele de energie care provin din Rusia, precum gazul și petrolul.

Sursă: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday