Guvernul spaniol a decis să blocheze acordul după ce serviciile secrete spaniole au trimis un raport privind oferta de 619 de milioane de euro, făcută de consorțiul maghiar Ganz-Mávag Europe. Documentele sunt clasificate, însă Ministerul Economiei din Spania a confirmat că preluare prezintă “riscuri imense pentru securitatea națională și ordinea publică”. 

Potrivit presei spaniole, guvernul Spaniei blochează astfel transferul tehnologiei Talgo, care pe lângă trenuri de mare viteză face și locomotive cu ecartament variabil, în condițiile în care acționarul majoritar al Ganz-Mávag este deținut de grupul Magyar Vagon, prin Ganz-Mávag Holding. Aceasta din urmă a fost însă o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și, deși teoretic acum are acționari maghiari el încă operează printr-o bancă rusească. Deși Moscova a ieșit oficial în 2022, decizia guvernului spaniol pare a sugera că legăturile acesteia cu compania ungară sunt încă active. 

Totuși, veto-ul guvernului a provocat o criză pentru compania spaniolă Talgo, ale cărei acțiuni au scăzut cu 10%. Un purtător de cuvânt al Ganz-Mávag a declarat că “vor fi luate măsuri legale atât în Spania, cât și în Europa” împotriva deciziei guvernului spaniol.

Directorul Magyar Bagon, András Tombor, a insistat anterior că legăturile cu Rusia au fost întrerupte după invazia din Ucraina, iar singura legătură activă este un proiect în Egipt, pe care “trebuie să îl realizeze din cauza unui angajament legal”.

Sursă: Politico

Foto: Boarding1now | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday