Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a fost primit la Beijing de diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, într-o vizită menită să țină deschise canalele de comunicare între SUA și China. În acest sens, un apel telefonic între Joe Biden și Xi Jinping va avea loc, în săptămânile viitoare, și vor fi organizate videoconferințe între oficiali de rang înalt din armată. 

Pe fondul acțiunilor de intimidare ale Chinei în Marea Chinei de Sud și în regiunea mai extinsă, SUA au făcut diverse demonstrații de navigare liberă și și-au declarat sprijinul pentru aliați precum Taiwan, Japonia sau Coreea de Sud. De asemenea, stabilirea unui canal de comunicare directă a devenit un obiectiv principal pentru diplomația americană.

La Beijing, Sullivan a ținut să-și exprime îngrijorarea cu privire la “politicile comerciale neloiale” și sprijinul arătat de China bazei industriale militare a Rusiei: “Vom continua să luăm măsurile necesare pentru a preveni utilizarea tehnologiilor americane avansate pentru a submina securitatea noastră națională, fără a limita în mod nejustificat comerțul sau investițiile”, a mai spus el. În plus, se arată într-un comunicat al Casei Albe, Sullivan a reluat declarațiile de susținere pentru partenerii din Indo-Pacific.

La rândul său, Wang a solicitat SUA să respecte pretențiile de suveranitate ale Chinei și sistemului său politic. Mai concret, el a cerut americanilor “să nu mai suprime China pe plan economic, tehnologic și în domeniul cercetării”.

Vizita lui Sullivan a fost prima a unui consilier american pe probleme de securitate națională, în ultimii opt ani, iar China a descris-o ca pe o măsură de a ține în frâu tensiunile dintre cele două țări, în ultimele luni de mandat ale lui Joe Biden. Liderii politici de la Beijing nu și-au declarat sprijinul pentru niciunul dintre actualii candidați la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump. Totuși, analiștii chinezi de politică externă au vorbit despre “un război comercial”, în cazul în care Trump va fi reales.

Surse alternative: The Washington Post, Barron’s

Foto: Vladyslav Musiienko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday