Precizările au fost făcute de Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, după declarațiile de marți ale președintelui ucrainean. Volodimir Zelenski a spus că a cerut Varșoviei ajutor pentru a doborî “măcar rachetele rusești ajunse în vestul spațiului aerian al Ucrainei.” Concret, președintele ucrainean a solicitat Poloniei să își folosească propriile sisteme pentru a distruge dronele și rachetele rusești din teritoriul ucrainean, dacă acestea se apropie de graniță. Zelenski a spus, însă, că Polonia ezită să acorde un astfel de ajutor singură și a subliniat că acțiunile de acest fel au nevoie de suportul mai multor aliați și de acordul SUA.

Ministrul polonez a transmis astăzi că decizia de a permite apărării poloneze să doboare rachete și drone rusești în spațiul aerian ucrainean, cu ajutorul sistemelor poloneze de apărare aeriană, “a provocat scepticism în rândul țărilor NATO” și că “nicio țară nu va lua astfel de decizii singură”. Oficialul a adăugat că nu este surprins de ce Zelenski subliniază importanța unui ajutor de acest fel, însă în calitate de ministru al Apărării în Polonia “va lua decizii în interesul statului polonez”. 

Președintele ucrainean s-a declarat confuz în iulie, cu privire la motivul pentru care aliații occidentali din NATO au doborât rachete și drone iraniene care zburau spre Israel, în timp ce tot aceeași aliați s-au temut să facă același lucru în Ucraina, din cauza unei posibile escaladări a conflictului cu Rusia. 

Sursa: Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday