Luni, în cadrul unei reuniuni confidențiale, serviciile de securitate din Norvegia și alte țări europene (Germania, Belgia, Olanda, Finlanda, Suedia și Islanda) au avertizat directorii și oficialii norvegieni din sectorul energetic, inclusiv pe cei de la Equinor – cel mai mare furnizor de gaze din Europa, cu privire la ceea ce consideră a fi “potențiale amenințări rusești la adresa infrastructurii critice din Norvegia”.

Un oficial german a explicat că aceasta este o amenințare care vine din partea unor țări precum Rusia, ce include nu numai operațiuni de spionaj, ci și riscul de sabotaj în anumite domenii”.

“Când vorbim despre sabotaj, în prezent, vorbim despre Rusia”, a declarat pentru Reuters șeful agenției norvegiene de contrainformații, PST, care a organizat reuniunea. Serviciile de informații norvegiene au declarat, încă de la începutul acestui an, că Rusia ar putea considera util să efectueze acte fizice sau digitale de sabotaj împotriva unor ținte din Norvegia, în special în ceea ce privește sectorul petrolier. 

“Rusia, un regim care este dispus să își asume mai multe riscuri, se află într-o confruntare de durată cu Occidentul […] Prin urmare, este înțelept să fim prudenți și să creștem nivelul de securitate”, a declarat șeful Serviciului norvegian de informații.

În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați în Germania, sub suspiciunea că plănuiau acte de sabotaj, inclusiv asupra unor facilități militare americane, în ceea ce oficialii au numit un efort serios de a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Sursă: Reuters

Foto: Arild Lilleboe | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday