La Fire Service College din Gloucestershire, care formează pompierii din Marea Britanie, au început să fie folosite căștile de realitate virtuală (VR) pentru a-i instrui cursanții. Acestea nu înlocuiesc însă antrenamentele folosite până acum, în care pompierii sting focuri reale, ci completează seria de situații în care pompierii pot fi puși după ce termină instruirea.  

Printre situațiile greu de reprodus se numără incendiile provocate de un avion sau cele forestiere. Acesta din urmă, nu doar că este greu de imitat în timpul antrenamentului pe teren, dar este și periculos întrucât focul poate fi scăpat de sub control. De asemenea, pentru stingerea unor astfel de focare sunt folosite cantități mai mari de apă.

Căștile VR simulează diferite scenarii, în care pompierii pot fi puși după terminarea antrenamentelor. Pe lângă căști, setul cu care cursanții sunt echipați include o vestă, care generează căldură precum în timpul unui incendiu real, și un furtun, care reproduce greutatea și senzația unui furtun adevărat. 

“Le permite cursanților să învețe, să exerseze și să facă greșeli într-un mediu sigur, lipsit de riscuri, cu posibilitate de repetare nelimitată și, ceea ce este mai important, să câștige încredere”, a declarat Thomas Dexmier, vicepreședinte al departamentului de soluții pentru întreprinderi la HTC VIVE, compania care a produs căștile VR. 

Serviciile de pompieri din 45 de țări folosesc acum astfel de sistemele VR, printre care Marea Britanie, SUA, Australia, China, Grecia, Spania și Franța. 

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday