UPDATE, ora 22.40: Gruparea teroristă a postat pe contul de Telegram că atacul a fost comis de unul dintre membrii săi “drept răzbunare pentru musulmanii din Palestina și de pretutindeni”. Aceasta nu a furnizat însă alte detalii sau dovezi clare, iar autoritățile nu pot confirma încă legătura dintre ISIS și atacator.

Agenția germană de știri DPA a relatat că autoritățile au început să facă raiduri într-o casă pentru solicitanții de azil din centrul orașului Solingen, inclusiv cu forțe speciale.

UPDATE, ora 16.30. Poliția germană a confirmat că a arestat un adolescent, ca singur autor al atacului de vineri seara de la Solingen, lângă Düsseldorf. Nu a dat despre identitatea acestuia decât informația că are 15 ani. Anterior, Bild a scris că martorii ar fi spus că “atacatorul arată ca un arab”, dar autoritățile au rugat potențialii martori să nu facă speculații pe rețelele sociale ci să dea informații doar poliției.

Anchetatorii au confirmat faptul că atacatorul a lovit cu cuțitul în zona gâtului 11 persoane, dintre care trei (doi bărbați și o femeie) au murit pe loc, iar patru au ajuns în stare foarte gravă la spital. Polițiștii cred că a acționat singur, infirmând știrile că ar fi fost vorba de mai mulți atacatori, și că nu pare a fi avut vreo relație cu victimele. Din acest motiv, au mai precizat anchetatorii, ipoteza unui atentat terorist este luată în calcul.

Știrea, în formă inițială:

Atac terorist la un festival din Solingen, lângă Düsseldorf. Din primele informaíi, trei persoane au fost ucise și alte cinci grav rănite, fiind înjunghiate în gât de către un atacator care a reușit apoi să fugă. Poliția a declanșat o amplă căutare în tot vestul țării.

Incidentul a avut loc puțin înainte de ora 22, vineri, într-o piață din Solingen, unde tocmai începuse un festival de trei zile care marca cea de-a 650-a aniversare a comunității locale.

Un individ a înjunghiat, rând pe rând, opt persoane de pe stradă, chiar în fața scenei, de pe care o formație interpreta muzică. Imediat după atac, suspectul a reușit să scape, profitând de panica care s-a răspândit în mulțime.

Potrivit cotidianului Bild, deși inițial poliția a evitat să facă orice speculații despre identitatea sau motivul atacului, ulterior l-a clasificat ca fiind terorist: “Atacatorul a înjunghiat oameni cu un cuțit, la întâmplare. De aceea, acum presupunem că a fost un atac terosist. În prezent sunt trei victime rănite mortal, cinci grav rănite și alți oameni în stare de șoc. Căutarea atacatorului este în curs de desfășurare, dar, în același timp, sunt și investigații, audieri ale martorilor și prelevarea de probe criminalistice”, a spus inspectorul Sascha Kresta de la Poliția Wuppertal.

Poliția a lansat o operațiune majoră de căutare, iar festivalul din Solingen, care ar fi trebuit să dureze trei zile, a fost anulat.

Potrivit Bild, trupe speciale și aproximativ 40 de vehicule blindate, aduse din tot landul Renania de Nord-Westfalia, au fost desfășurate la Solingen. Intersecțiile rutiere au fost blocate, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână în case și să evite centrul orașului.

Ministrul de interne al landului, Herbert Reul, a avertizat populația și presa să nu speculeze în legătură cu identitatea atacatorului: “Nu se poate spune nimic despre persoana atacatorului sau despre motivația acestuia, știm doar că a început să înjunghie oameni la întâmplare”, a spus Reul, adăugând că pur și simplu nu există informații credibile legate de identitatea atacatorului.

Solingen este situat între Köln și Düsseldorf, aproape de granița cu Olanda.

Surse: DW, Bild

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday