În cadrul primei faze a unui studiu clinic, medicii din șapte țări (Marea Britanie, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia) vor administra pacienților vaccinul BNT116 fabricat de BioNTech, creat pentru a vindeca cancerul pulmonar.

BioNTech a explicat că BNT116 este un vaccin de tip ARN mesager (ca și vaccinul împotriva Covid-19) care, odată administrat, introduce în organism markeri tumorali NSCLC (specifici cancerului de plămân fără celule mici/non-microcelular – cel mai frecvent tip de cancer pulmonar) pentru a stimula organismul să detecteze și să distrugă celulele canceroase urmând ca mai apoi să le împiedice să revină. Scopul vaccinului este de a întări răspunsul imunitar al unei persoane la cancer, lăsând în același timp neatinse celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie.

În total, aproximativ 130 de pacienți aflați atât în stadii incipiente (înainte de operație sau radioterapie), cât și în stadii avansate ale bolii sau care au cancer recurent vor primi vaccinul împreună cu imunoterapia. 

Un pacient din Marea Britanie în vârstă de 67 de ani, care a primit diagnosticul în luna mai și care a început la scurt timp după chimioterapia și radioterapia, a primit deja prima doză a vaccinului marți. El a primit șase injecții consecutive cu diferite tipuri de ARN, la un interval de cinci minute, timp de 30 de minute. Administrarea vaccinului i se va face în fiecare săptămână timp de șase săptămâni consecutive, urmând ca mai apoi intervalul să fie rărit, o dată la trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.

Oamenii de știință au salutat inițiativa, spunând că vaccinul are un “potențial revoluționar” de a salva mii de vieți. Cancerul pulmonar este cea mai agresivă și periculoasă formă de cancer, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese anual, la nivel global. Rata de supraviețuire după ce boala a avansat este deosebit de scăzută.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday