Update ora 18:35: Reprezentanții bazei germane au informat că, după o serie de verificări. Într-o postare pe pagina de X, se arată că nivelul de securitate la Baza Aeriană Geilenkirchen a NATO a revenit la Bravo+: “Ridicarea temporară a nivelului la Charlie a fost o măsură de precauție pentru a minimiza riscul potențial asupra organizației noastre și personalului. Toate operațiunile programate se desfășoară conform planului”.

Baza aeriană NATO din orașul german Geilenkirchen, din apropiere de granița de vest a țării, și-a ridicat nivelul de securitate “ca măsură de precauție, pe baza datelor obținute de serviciile de informații, care indică o amenințare potențială”, au transmis reprezentanții bazei joi seara. În aceeași zi, baza a raportat și o tentativă de intrare prin efracție.

Un purtător de cuvânt al unității a detaliat că nivelul de amenințare a fost ridicat la Charlie – a doua cel mai mare grad de alertă. Charlie indică faptul că o acțiune teroristă împotriva NATO este foarte probabilă sau un incident a avut loc deja.

În consecință, baza a dispus evacuarea personalului neesențial ca măsură de precauție, după cum arată un comunicat de pe rețelele de socializare, fără a oferi însă detalii. 

Este a doua oară când o bază care adăpostește flota NATO de aeronave AWACS a ridicat nivelul de securitate. Săptămâna trecută, două baze militare, una a forțelor aeriene germane (Köln), iar cealaltă a NATO, au fost închise temporar, în urma unor suspiciuni de contaminare intenționată a apei. În ceea ce privește incidentul de la Köln, armata germană a transmis, astăzi, că rezultatele testelor au arătat că apa nu a fost contaminată.

NATO a avertizat în trecut cu privire la o campanie de activități ostile din partea Rusia, inclusiv acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

Surse alternative: Reuters, DW

Foto: Spangdahlem Air Base

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday