Fostul șef al armatei britanice, gen. Sir Patrick Sanders, care a demisionat în urmă cu două luni din funcția de șef al Marelui Stat Major al British Army, declară că dacă Marea Britanie nu reușește să-și reînnoiască stocurile de armament și muniții, va fi în război în maximum cinci ani, potrivit The Telegraph.

Generalul Sanders a pus în context global amenințarea rusească, explicând faptul că Armata Chinei a primit ordin să fie pregătită până în 2027 să invadeze Taiwan, într-o probabil aliniere cu Rusia, “ceea ce creează un punct de pericol acut în jurul anului 2028 sau pe acolo”.

“Cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este să ne asigurăm că suntem pregătiți de război, că vom fi capabili să descurajăm și să prevenim aceste conflicte, pentru ca acestea să nu apară în acest deceniu”, a mai spus Sir Patrick Sanders.

Asistența britanică pentru Ucraina este cifrată la 7,6 miliarde de lire sterline, din care 3 miliarde de lire sterline, în material militar livrat în 2024 și 2025. Pe lângă tancuri (14 Challenger 2), UK a livrat rachete de precizie aer-sol, dar și sisteme de apărare antiaeriană.

În perioada în care a fost șef al Armatei Britanice, Sanders a criticat în mod deschis reducerea numărului de soldați și a avertizat că acum UK “are o slabă capacitate de a se apăra în cazul unui atac rusesc cu rachete, chiar dacă acesta este improbabil”.

Generalul Sir Roland Walker, care i-a succedat lui Sir Patrick la comanda Marelui Stat Major al Armatei Britanice, a avertizat luna trecută că “Marea Britanie trebuie să poată duce un război major în maximum trei ani, deoarece Rusia va căuta să se răzbune pe Occident pentru că a ajutat Ucraina”.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday