“În această după-amiază, 22 august, echipa pirotehnică a ISU Constanța s-a deplasat pe o plajă din stațiunea Venus, unde a fost găsit un booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și transportat în vederea depozitării”, a declarat Ana-Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.
Imaginile surprinse de presa locală par a arăta un obiect ruginit, ceea ce sugerează faptul că acesta a stat o perioadă mai mare de timp în apă. Accesul în zonă a fost restricționat, iar obiectul a fost preluat de pirotehniști.
Boosterul este treapta rachetei care o ridică de la sol și se separă de focos (partea explozivă). Nu toate rachetele au un booster, acesta fiind necesar mai des la cele cu o rază mai lungă, de cel puțin 100 de km.
Deși este foarte probabil ca boosterul ajuns pe plaja românească să provină de la rachetele balistice lansate de ruși din Crimeea, nu este exclus ca el să provină și de la rachetele antinavă ale ucrainenilor. Dezvoltate sau îmbunătățite în timpul războiului, despre acestea există puține informații. Mai jos, schema unei rachete antinavă Neptun ucraineană, prezentată de Washington Post în urmă cu doi ani.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.