Într-un comunicat oficial, Armata Ucraineană a afirmat că a folosit rachete HIMARS de fabricație americană în regiunea Kursk, unde și-a desfășurat incursiunea din ultimele două săptămâni. “Unde dispar podurile de pontoane ruseşti în regiunea Kursk? Operatorii noștri le distrug cu precizie”, se arată în comunicat.

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare poate fi observat cum Armata Ucraineană lovește mai multe ținte de pe teritoriul rusesc, inclusiv cu muniție cu dispersie. Este pentru prima dată când Ucraina confirmă că folosește arme occidentale în operațiunea din Kursk, deși acest lucru fusese relatat inclusiv de presa ucraineană, de-a lungul ultimelor săptămâni. Kremlinul a descris utilizarea de arme fabricate în SUA în interiorul teritoriului său drept “o escaladare serioasă”.

Ucrainenii au avansat aproximativ 35 km în teritoriul rusesc și au distrus, până acum, trei poduri peste râul Seim și numeroase echipamente militare rusești. Ministerul ucrainean de Externe a declarat că “avansul în regiunea Kursk a adus câștiguri mai mari decât cele obținute de Rusia de la începutul anului”.

Niciun oficial de la Washington nu a făcut vreun comentariu după anunțul ucrainenilor, însă SUA au reiterat recent că Ucraina poate folosi armele primite pentru a se apăra împotriva atacurilor Rusiei. Recent, și Marea Britanie a confirmat că a permis Ucrainei să folosească arme și echipamente britanice în incursiunea din Rusia, cu excepția rachetelor cu rază lungă Storm Shadow.

Surse: Reuters, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday