UPDATE, ora 19.30. Rețeaua rusă Mash a publicat informația și primele imagini ale podului de la Glușkovo, precizând că Armata Ucraineană a lansat, în această după-amiază, două rachete HIMARS. Una dintre ele a lovit un microbuz care transporta câțiva voluntari din regiunea Donețk ai Armatei Ruse, iar cealaltă a lovit obiectivul de infrastructură.

Image

Orașul Glușkovo și alte 30 de localități din district au fost deja evacuate, dar este de presupus că un număr de unități rusești încă sunt acolo, rupte acum de principalul drum (spre Rîlsk) pe care se putea face aprovizionarea, evacuarea, sau pe care puteau primi întăriri. Acum, trupele ruse de la sud de râul Seim sunt destul de izolate și este de așteptat ca ucrainenii, care au forțat deja frontiera pe la nord de acest district să încerce o încercuire mai amplă, pentru a izola întregul district și pentru a forma un culoar între râu și frontiera de stat.

UPDATE ora 14.30: Rușii pretind că ar fi interceptat 12 rachete ATACMS cu rază lungă, lansate de ucraineni spre podul Crimeei, noaptea trecută. Ministerul rus al Apărării nu a prezentat nicio dovadă în acest sens. Anterior, rușii au mai susținut că, cu ajutorul mai multor elicoptere, ar fi distrus cinci drone navale care se îndreptau spre Crimeea, prin Marea Neagră.

Kievul nu a comentat încă afirmațiile Moscovei, în legătură cu rachetele ATACMS, care pot lovi ținte aflate la 300 km depărtare.

Știrea, în forma inițială: După ce au lăsat impresia că vor avansa spre Belgorod, grupurile de asalt ucrainene din regiunea rusă Kursk par a acționa acum spre nord, pe direcția Rîlsk. Bloggerii militari ruși raportează lupte și chiar o breșă a frontierei, în zona Tetkino (spre Rîlsk). ISW a marcat pe harta sa acest lucru, dar nu există confirmări independente ale acestei acțiuni ucrainene. De asemenea, acțiunile spre nord ale Armatei Ucrainene pot avea sensul de a bloca sau ataca coloanele rusești trimise în Kursk.

O analiză independentă făcută de un general german arată că ucrainenii au trimis deja în Kursk patru grupuri de luptă, ceea ce înseamnă circa 4-6.000 de soldați (o forță mult mai mare decât se estimase inițial) sprijinită de cel puțin 2.000 – 4.000 de oameni (pentru apărare aeriană și lanț logistic) în regiunea Sumî.

Însă ieri au apărut imagini furnizate de o dronă rusească care a reușit să urmărească pe teritoriul ucrainean (tot în Sumî) un lansator HIMARS și să direcționeze rachetele rusești care în final au distrus-o.

Azi-noapte, un număr necunoscut de drone ucrainene, navale și aeriene, au atacat cel puțin trei zone din peninsula Crimeea (ocupată). S-au înregistrat explozii la Simferopol și în zona Podului Kerci, pe care, de altfel, circulația a fost oprită. Ministerul rus al Apărării suține că ar fi interceptat cinci drone aeriene și două navale, în timp ce presa ucraineană relatează că ar fi fost vizat punctul de feribot dintre Kerci și regiunea rusă Kasnodar-Krai.

Comandamentul Ucrainean anunță, vineri dimineață, că rușii avansează în Donbas, spre Pokrovsk și Toretsk/Ceasiv Yar. Dacă ofensiva ucraineană din Kursk a avut sensul de a forța Armata Rusă să disloce trupe din această direcție (așa cum susțin bloggerii militari ruși) deocamdată acest efect nu s-a produs. Ucrainenii au început evacuarea parțială a aglomerației urbane Pokrovsk, în condițiile în care Armata Rusă se află la circa 10 km de oraș. Totuși, în ritmul de până acum, atacarea sau încercuirea acestuia ar mai putea dura săptămâni sau chiar luni de zile.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday