Raportul de securitate al Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, arată că Rusia rămâne “principala sursă de comportament coordonat neautentic”, prin crearea de conturi false pe rețelele de socializare și folosirea AI în “campanii înșelătoare”. Totuși, mai arată raportul, “până acum tacticile bazate pe inteligență artificială”, atât pentru generarea de știri false sau conținut foto și video trucat oferă doar “o productivitate mică” pentru actorii rău-intenționați.

Rusia se concentrează pe subminarea Ucrainei și a sprijinului dat de țările aliate acesteia, dar, pe măsură ce alegerile din SUA se apropie, Meta se așteaptă ca aceste campanii de dezinformare online, susținute de Rusia, să se concentreze pe candidații politici care susțin Ucraina.

Campaniile de influențare a publicului tind să acopere o gamă largă de platforme online, iar Meta a observat postări pe X/Twitter, folosite pentru a face conținutul “fabricat” să pară mai credibil. De altfel, raportul Meta precizează că toate concluziile echipei sale de securitate au fost trimise atât echipei X/Twitter, cât și altor firme de internet și spune că este necesară o apărare coordonată pentru a opri răspândirea dezinformării.

După preluarea de către Elon Musk, echipele de verificare a conținutului de la Twitter au fost mult diminuate, iar miliardarul se confruntă acum cu numeroase acuzații și dispute, atât în Europa, cu Comisia Europeană și guvernul britanic, cât și în SUA.

Foto: Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday