Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat că Ucraina are “un drept clar de autoapărare împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei, iar acest lucru nu exclude operațiunile din interiorul Rusiei. Echipamentele trebuie utilizate în conformitate cu dreptul internațional”.

Acest lucru înseamnă că tancurile britanice, rachetele antitanc și alte echipamente militare oferite Ucrainei pot fi utilizate în interiorul Rusiei, fără restricții din partea Londrei. Totuși, rămân în vigoare restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, care pot fi utilizate numai în interiorul frontierelor acceptate la nivel internațional ale Ucrainei.

În ultimele două săptămâni, Ucraina a efectuat la Kursk cel mai mare atac pe teritoriul Rusiei, de la cel de-al Doilea Război Mondial, despre care un oficial ucrainean a declarat că este menit să creeze o zonă tampon pentru a proteja populația împotriva atacurilor.

Conform Armatei Ucrainene, începând cu ziua de 6 august, peste o mie de kilometri pătrați de pe teritoriul Rusiei au fost capturați. Liderul rus Vladimir Putin a numit întreaga acțiune “o provocare majoră”. Rusia a declarat recent că “va răspunde pe măsură” dacă Marea Britanie permite Ucrainei să atace folosind armele britanice.

Presa britanică a relatat joi după-amiază că, în aceste atacuri, Ucraina a folosit tancuri britanice Challenger 2. Regatul Unit a fost de acord să ofere Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 în ianuarie 2023.

Surse: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday