Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță, într-un comunicat de presă, că a anihilat o rețea de agenți ai FSB-ului rusesc, care colecta informații despre serviciile speciale, agențiile de aplicare a legii, oficiali și personalități din viața publică ucraineană.

Potrivit informării de presă, informațiile urmau să fie folosite pentru a recruta agenți și a desfășura “operațiuni de dezinformare și psihologice” în care să fie vizați oficiali ucraineni. Liderul grupării era un bărbat de 48 de ani, care a fost alături de președintele Viktor Ianukovici când acesta a fugit în Rusia, în 2014. Acesta, arată serviciul, a fost recrutat de ruși încă din 2012 și, după ocuparea Crimeei, a plecat și el din Ucraina și s-a alăturat FSB-ului.

Despre un alt membru al grupării, angajat în Garda Națională a Ucrainei, autoritățile spun că este un bărbat în vârstă de 46 de ani din Kiev. El se folosea de contactele sale din domeniu pentru a obține informații despre oficiali ucraineni, dar și pentru “a găsi persoane care gândesc la fel ca el”, pe care să le recruteze.

În timpul perchezițiilor, au fost confiscate calculatoare, telefoane și alte dovezi ale cooperării bărbaților cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday