Baza militară din Köln-Wahn a fost izolată în această dimineață, iar ieșirile și intrările au fost blocate, în urma unor suspiciuni că apa ar fi fost otrăvită de către “o persoană care a intrat cu forța în incinta bazei, după ce a făcut o gaură în gard”. Din acest motiv, celor 4.300 de soldați și 1.200 de angajați civili le-a fost interzis consumul până la finalizarea verificărilor. Baza din Köln-Wahn, una dintre cele mai mari din țară, găzduiește flota de avioane guvernamentale.

O altă bază din Geilenkirchen, care adăpostește flota de avioane de supraveghere AWACS a NATO, și-a ridicat nivelul de securitate după incidentul din Köln, dar nu a închis accesul. 

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că o persoană neautorizată a încercat să intre în bază, dar a fost împiedicată de personalul de securitate. Acesta a adăugat că Alianța nu crede că incidentul are legătură cu presupusul sabotaj de la Köln-Wahn. Au existat suspiciuni că și aici, apa a fost otrăvită, dar în urma verificărilor, s-a stabilit că apa de la robinet poate fi consumată.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în trecut cu privire la o campanie de activități ostile organizate de Moscova, inclusiv acte de sabotaj și atacuri cibernetice. Totuși, până acum, nu există informații cu privire la cine ar fi putut obține accesul la baza din Köln.

Surse: FT, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday