Potrivit Financial Times, este de așteptat ca la finalul acestui an salariile să avanseze, în medie, cu +5,6% în Germania, marcând cea mai rapidă creștere, în termeni reali, înregistrată de la începutul anilor 2000. Acest lucru îi duce pe mulți economiști la spirala prețuri/salarii din anii ’70, iar intenția Băncii Centrale Europene de a tăia dobânda de referință în septembrie este pusă sub semnul îndoielii.
Totuși, FT arată că BCE a afișat până acum un oarecare calm în fața acestor creșteri salariale, deja negociate, probabil “din convingerea că angajații încă recuperează după ce puterea lor de cumpărare a fost erodată de inflație. (…) Chiar și cu această creștere salarială de 5,6% din 2024, doar jumătate din pierderea reală a angajaților germani, între 2021 și 2023, vor fi fost compensate”.
Președintele BCE, Christine Lagarde, se așteaptă ca în anii următori creșterile salariale să încetinească semnficativ, ceea ce sugerează că BCE va merge în continuare cu tăierea dobânzilor, probabil cu -0,25%, de la 3,75% la 3,5%. În iunie, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință tot cu 0,25%.
Analiza FT mai arată că firmele europene au folosit combinația dintre costurile ridicate și cererea relansată după pandemie pentru a crește prețurile și, implicit, marjele de profit. Acum, cu o creștere a prețurilor de doar 2%, marjele de profit par să se reducă, iar șomajul scăzut pune presiune pe companii pentru creșterea salariilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.