UPDATE luni, 12 august, ora 20:40. În jur de 12 cartiere de la periferiile Atenei au fost evacuate, luni, iar circa 670 de pompieri cu 30 de aeronave intervin în țară, pentru stingerea incendiilor de vegetație. Un spital de pediatrie și un o clinică militară au fost și ele închise, iar pacienții și personalul transferați, scrie DW.

Autoritățile elene au transmis că flăcările se apropie de zona puternic populată situată la nord de capitală și pădurile din jurul Muntelui Pentelicus.

Grecia a activat mecanismul de protecție civilă și a primit ajutor din partea României, Italiei, Franței, Cehiei, dar și a Turciei, care nu este membră a Uniunii Europene. De exemplu, guvernul de la Roma a alocat două aeronave de stingere, iar cel de la Praga 75 de pompieri și 25 de autospeciale.

Duminică, 11 august. Aproximativ 40 de incendii de vegetație au izbucnit în toată Grecia, inclusiv în apropierea capitalei Atena. Acestea sunt alimentate de temperaturile foarte ridicate și de vremea secetoasă, care au determinat guvernul să emită alerte roșii în mai multe regiuni. 

Unul dintre incendiile majore a izbucnit în orașul Varnavas, la aproximativ 35 de kilometri nord de Atena, în regiunea Attica de Est. De asemenea, incendii majore au izbucnit și în Megara și Salonic. Zeci de mii de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore. 

Pe lângă acestea și alte zone au fost puse sub avertizare, din cauza vântului puternic care poate duce la extinderea focului. De la începutul verii sute de incendii au izbucnit în toată Grecia, în contextul în care lunile iunie și iulie au fost cele mai călduroase înregistrate până acum. Sute de pompieri cu autospeciale de stingere și elicoptere acționează constant pentru a stinge focul.

Începând de duminică, și pompierii români au intervenit în sprijinul celor din Grecia: “Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității reduse și vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile. Focarele, care se întind pe mai mulți kilometri pătrați, s-au apropiat de zonele rezidențiale, iar, în unele situații, incendiile au cuprins și locuințe. Având în vedere riscul existent, autoritățile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcția de propagare a flăcărilor și a fumului. Misiunile pompierilor români au constat în protejarea și stingerea locuințelor, precum și în limitarea incendiilor de vegetație. Astfel, colegii noștri au acționat neîntrerupt, pe toată durată a nopții, cu 3 mașini de stingere incendii de pădure, 1 mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și 1 cisternă de 30.000 l”, transmite IGSU.

Autoritățile elene precizează “prognoza de risc pentru luni rămâne la nivelul extrem de ridicat”.

Sursă: Deutsche Welle

Foto: IGSU

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday