Sunt raportate lupte în Plekhovo, un sat de la sud de Sudja, iar ISW a marcat pe harta sa o a doua străpungere ucraineană a frontierei de stat dintre Ucraina și Rusia, mai la sud. De asemenea, în spațiul informațional rus sunt amplu dezbătute informațiile privind reperarea și angajarea a ceea ce pare a fi un grup de recunoaștere și diversiune în districtul Belovsky, aflat la circa 50 km SE de Sudja, spre Belgorod. Aceste informații nu sunt confirmate, dar au fost amplificate de decizia guvernatorul regiunii Kursk de a evacua districtul Belovsky. Propagandistul militar Rîbar arată că informațiile privind o străpungere ucraineană la 50 de km de Sudja sunt probabil false, dar aceasta ar fi totuși logică și în concordanță cu tactica ucrainenilor de până acum.
Cum ucrainenii nu au avansat până acum prea mult spre nord și est de la Sudja, a apărut ipoteza că incursiunile lor spre Rîlsk și orașul Kursk au fost menite să consolideze breșa făcută în liniile defensive ruse, dar adevărata lor intenție ar fi să meargă spre Belgorod și Harkov, cel mai probabil pentru a ocoli fortificațiile rușilor și pentru a învălui pe flanc apărarea organizată de aceștia pe teritoriul Ucrainei. O astfel de acțiune ar putea fi mult mai puțin costisitoare din punct de vedere uman (în primul rând) față de un atac frontal.
Dar, arată ISW, deși a început o repoziționare laterală a unităților de pe fronturile din Ucraina, pentru a putea trimite unități de sprijin în Kursk, apărarea rusă se bazează “pe o combinație de recruți aflați deja în Kursk, pe elemente ale Grupării de Forțe de Nord și elemente din rezervă, FSB și Rosvgardia (…) ceea ce probabil exacerbează răspunsul dezorganizat al Rusiei” la incursiunea ucraineană.
Atacurile aeriene ale rușilor asupra forțelor ucrainene aflate pe propriul teritoriu a dus până acum la pierderea unor aparate de zbor, în special elicoptere, ceea ce a și dat naștere unor speculații privind posibila prezență a unei baterii Patriot în regiunea ucraineană Sumî, foarte aproape de linia frontului. De altfel, ieri rușii au anunțat că au lansat o rachetă balistică Iskander-M asupra forțelor ucrainene din Kursk, pentru a lovi un punct de comandă.
Este pentru prima dată, de la începutul conflictului, când Rusia trimite rachete balistice asupra propriului teritoriu, iar, în intervenția sa de seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că acum ocupantul a aflat cum este să ai războiul la tine acasă.
Sâmbătă noaptea, cel puțin 13 persoane au fost rănite în regiunea Kursk, după ce resturi ale unei rachete lansate din Ucraina au căzut pe o clădire rezidenţială. Guvernatorul regiunii ruse a precizat că două persoane au fost grav rănite. Pe de altă parte, armata rusă a lansat un atac aerian împotriva capitalei ucrainene Kiev. Două persoane, un bărbat de 35 de ani și fiul său de patru ani, au fost ucise în atac. Alte trei persoane sunt grav rănite, după ce resturi de rachete au lovit clădiri din cartierul Brovary, în suburbia de est a capitalei ucrainene.
A man and a child were killed in an attack in the Brovary district of the Kiev region at night, — State Emergency Services.
Fragments of the rocket fell on private residential buildings, three people were seriously injured, two more – a 35-year-old man and his 4-year-old son -… pic.twitter.com/TjYH1umnKq
— TOGA (@TOGAjano21) August 11, 2024
ISW mai arată că “operațiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk amenință Kremlinul cu o potențială criză politică, din cauza pierderilor mari în rândurile soldaților ruși abia recrutați. Opoziția rusă și rețelele de socializare au început să difuzeze plângeri inițiate de familiile acestora. Deși limitate ca număr, Kremlinul s-a mai confruntat anterior cu o reacție notabilă a societății ruse, în primăvara anului 2022, pentru trimiterea ilegală de recruți în primele linii din Ucraina. (…) Președintele rus Vladimir Putin a încercat în special să liniștească mamele recruților ruși, subliniind, pe 8 martie 2022, că Rusia nu va folosi recruți în operațiuni de luptă. Cu toate acestea, Putin a continuat să instituie politici contradictorii care au implicat în continuare recruți în apărarea graniței internaționale ruso-ucrainene, probabil într-un efort de a amesteca forțele de luptă convenționale care erau anterior în serviciul de pază de frontieră, astfel încât acestea să poată fi dislocate pentru operațiuni în Ucraina. (…) Se confirmă că mai mulți recruți ruși au fost luați prizonieri în regiunea Kursk, începând cu 6 august“, mai arată ISW.
Sursă: ISW, Pravda, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.