Banii provin dintr-un pachet suplimentar de 14 miliarde de dolari acordat de Congres pentru Israel în luna aprilie. Israelul nu va primi imediat arme americane în valoare de 3,5 miliarde de dolari, explică CNN, ci va comanda sisteme pe care le va primi, cel mai probabil, în câțiva ani. Finanțarea suplimentară include, de asemenea, și echipamente, în valoare de miliarde de dolari, pe care Pentagonul le poate scoate din propriile stocuri și să le trimită direct în Israel, mult mai rapid.

Finanțarea vine într-un moment în care riscul de escaladare în Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai mare, după asasinarea liderului grupării Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, și uciderea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, în Liban. 

În acest context administrația Biden a depus eforturi pentru detensionarea situației din regiune și a inițiat discuții cu oficiali din diverse țări. Secretarul de stat Antony Blinken, de exemplut, a vorbit de două ori în ultima săptămână cu ministrul iordanian de Externe Ayman Safadi pentru “a calma tensiunile din regiune”.

Surse: Reuters, CNN

Foto: Anthony Baggett | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday