Serviciul Copernicus al Uniunii Europene a arătat, în raportul său lunar, că luna iulie de anul acesta a fost cu 0,04 grade Celsius mai rece decât cea din 2023, când s-a înregistrat maximul istoric. Deși diferența este mică, este pentru prima dată în ultimele 13 luni când temperatura înregistrată pe parcursul unei luni nu mai este un record.

Deși a oprit ciclul de temperaturi record, luna iulie a fost cu 1,48 grade Celsius peste media din perioada preindustrială (1850-1900), în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 grade Celsius peste această medie. De asemenea, în iulie s-au înregistrat cele mai călduroase două zile de până acum cu 17,16 grade Celsius pe 22 iulie și 17,15 grade Celsius pe 23 iulie. Iulie 2024 a fost și mai umed decât media în nordul Europei și sud-estul Turciei, în timp ce avertismentele de secetă au persistat în sudul și estul Europei.

Copernicus explică faptul că temperaturile ridicate sunt, în mare parte, provocate de emisiile de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili și nu doar de fenomenul El Niño. Serviciul argumentează că și oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Niño au înregistrat o creștere neobișnuită a temperaturilor.

“Acest El Niño s-a încheiat, dar nivelul temperaturii globale crește, imaginea de ansamblu este destul de asemănătoare cu cea în care eram acum un an”, a declarat Julien Nicolas, cercetător climatic la Copernicus, pentru Reuters.

Surse: Copernicus, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday