Sezonul secetos a început în Amazon mult mai intens și mai devreme decât în anii anteriori. Principalii afluenți ai fluviului înregistrează deja debite extrem de scăzute, ceea ce creează temeri privind incendiile de vegetație. Statele din jur au început să resimtă efectele cu mai mult de două luni mai devreme decât în ​​2023, când cea mai mare parte a bazinului fluviului a suferit cea mai gravă secetă înregistrată. Atunci, zeci de delfini de râu au murit, incendii masive au ars timp de luni de zile, iar mii de oameni care depindeau de transportul pe apă au fost izolați.

Din punct de vedere istoric, lunile cele mai secetoase sunt august și septembrie, când incendiile și defrișările ating apogeul, dar “bazinul Amazonului se confruntă deja cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani în 2024, cu impacturi semnificative asupra mai multor țări membre“, se arată într-o notă tehnică emisă miercuri de Organizația Tratatului de Cooperare Amazon, care include Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam și Venezuela.

Cu multe dintre râurile sale deja la niveluri extrem de scăzute, guvernele pregătesc măsuri de urgență pentru a aborda problemele care urmează, de la perturbarea navigației până la creșterea incendiilor forestiere. Până acum, cele mai afectate țări sunt Bolivia, Peru și Brazilia.

Adâncimea râului Madeira, unul dintre cei mai mari afluenți ai Amazonului și o cale navigabilă, a coborât sub 3 metri lângă Porto Velho pe 20 iulie. În 2023, această cotă a fost atinsă pe 15 august.

Incendiile sunt un alt motiv de îngrijorare. Din ianuarie până la finalul lui iulie s-au înregistrat aproximativ 25.000 de focare, cel mai mare număr pentru această perioadă din aproape ultimele două decenii. Autoritățile se tem că recordul va fi doborât din nou, în următoarea perioadă.

Sursă: The Washington Post

Foto: Tetiana Kreminska | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday