Este una dintre cele mai mari mișcări ale forțelor americane în Orientul Mijlociu, de la începutul războiului din Gaza, când Pentagonul a trimis două grupuri de nave de atac în regiune, în semn de avertisment către grupările militante regionale pentru a nu extinde conflictul.

Apărarea globală a Statelor Unite este dinamică, iar Departamentul Apărării își păstrează capacitatea de a desfășura trupe cu un preaviz scurt, pentru a face față amenințărilor în evoluție la securitatea națională“, a transmis Pentagonul, precizând că “noile capabilități vor îmbunătăți protecția forțelor americane, cresc sprijinul pentru apărarea Israelului și oferă asigurări că SUA sunt pregătite să răspundă la diferite situații“.

Vineri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat grupului de atac USS Abraham Lincoln să înlocuiască USS Theodore Roosevelt, care operează în prezent în Golful Oman. În plus, distrugătoare și crucișătoare de apărare împotriva rachetelor balistice vor fi trimise în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană, pentru suplimentarea forțelor Comandamentului European al SUA și Comandamentului Central al SUA.

Departamentul ia, de asemenea, măsuri pentru a desfășura întărirea capacității de apărare aeriană, prin desfășurarea unei escadrile de luptă suplimentare. Anterior, două distrugătoare americane din estul Mării Mediterane au participat la interceptarea valurilor de drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului, în aprilie.

Oficialii americani anticipează că un atac din partea Iranului “ar putea avea loc în zilele următoare“, iar SUA urmăresc îndeaproape situația, pentru orice indicii despre cum s-ar putea desfăşura operațiunea iraniană. Atacul ar putea fi similar cu valurile de rachete balistice și drone lansate împotriva Israelului în aprilie, dar ar putea fi și mai complex, coordonat cu aliații din regiune.

Iranul a promis că va ataca Israelul pentru asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Israelul nu a confirmat până acum atacul.

Surse: Pentagon, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday