Specialiștii preconizează că numărul persoanelor care suferă de demență se va tripla la nivel mondial și va ajunge până la 153 de milioane, până în 2050. Această creștere va reprezenta o amenințare serioasă la adresa sistemelor sanitare și a asistenței sociale, având în vedere că, anual, costurile globale generate de pacienții cu demență depășesc un miliard de dolari.
Totuși, potrivit unui studiu întocmit de 27 dintre cei mai importanți experți în studierea și tratarea demenței din lume, și publicat în revista științifică Lancet, aproape jumătate din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau întârziate, dacă 14 factori de risc ar fi avuți în vedere.
Factorii enumerați de experți sunt nivelul scăzut de educație, deficiențele de auz, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, depresia, inactivitatea fizică, diabetul, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale traumatice, poluarea aerului și izolarea socială. Pe baza celor mai recente dovezi disponibile, raportul adaugă doi factori de risc care sunt asociați cu 9% din cazurile de demență. Aproximativ 7% din cazuri sunt legate de un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută sau un nivel “rău” de colesterol începând cu vârsta de 40 de ani, în timp ce 2% din cazuri sunt atribuite pierderii vederii netratate la vârste mai înaintate.
Demența apare atunci când o boală, cum ar fi Alzheimer, deteriorează celulele nervoase din creier și duce la confuzie și pierderi de memorie. Experții subliniază că nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Deși majoritatea motivelor pentru care oamenii suferă de demență nu pot fi controlate (fiind vorba de genele moștenite de la părinți și bunici), abordarea acestor factori de risc, care pot apărea în copilărie și care pot fi prezenți pe tot parcursul vieții, oferă șanse de a preveni sau întârzia 45% din cazurile de demență.
Autorul principal al cercetării, profesorul Gill Livingston, a declarat pentru The Guardian că “mulți oameni din întreaga lume cred că demența este inevitabilă, dar nu este așa. Raportul nostru concluzionează că puteți crește foarte mult șansele de a nu dezvolta demență sau de a întârzia apariția acesteia. De asemenea, este important să subliniem că, deși acum avem dovezi mai solide că expunerea mai îndelungată la risc are un efect mai mare, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a lua măsuri”.
Surse: The Guardian, BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.