David Popovici a dat un interviu pentru TVR, după cursa de 100 de metri de la Jocurile Olimpice, în care a câștigat medalia de bronz. Acesta a vorbit despre lipsa condițiilor pentru a face performanță în România și a lansat un mesaj către politicienii români în care a evidențiat că “avem un campion olimpic din an în Paște, în ultima vreme și nu se va schimba ceva dacă doar vorbim despre asta”.

Principalele declarații ale lui David Popovici: 

  • Î: David, realizezi câți români se uită la tine, câți te iubesc? Ești un exemplu pentru atâta lume.
  • R: Și eu îi iubesc pe ei. Serios! Într-adevăr, foarte mulți români, steaguri cu România, mi-am auzit numele de peste tot, am auzit România de peste tot strigându-se, dar sunt conștient că acasă, în fața ecranelor, lipiți de televizoare sau de telefoane au fost și mai mulți români, și chiar dacă nu ați fost aici, la 50 de metri lângă mine, v-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea, pentru cursele care mi-au fost afișate fie pe stadion, fie în restaurante.
  • Î: În raport cu ce condiții avem, tu ești un miracol. Știi asta?
  • R: N-aș spune un miracol. Însă, în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200, de exemplu, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie. Au centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de aceea sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber.
  • În timpul iernii, când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon unde o persoană care nu-i obișnuită intră și stă 3 minute, intră și simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi, dar cred că se poate.
  • Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta! Trebuie să facă într-adevăr presiuni, să le fie adus la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an în Paște, în ultima vreme.
  • Mă bucur că am reușit să fac eu asta, am făcut-o din nou pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii. Mi-ar plăcea să fim mai mult de trei oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot.
  • Avem o delegație destul de mare la Jocurile Olimpice, însă te uiți la multe alte țări care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt triplu, cvadruplu. Pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important și nu degeaba sunt și țări mai dezvoltate decât a noastră. Așa că, pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.
  • Ăsta este un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Trebuie să facem ceva! Pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte. Toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu? Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice.

La Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a câștigat o medalie de aur, la 200 de metri liber, și o medalie de bronz, la 100 de metri liber. 

Foto: Inquam Photos / Colette Rochefort

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday