Sute de pompieri intervin, alături de avioane de stingere, pentru a localiza două incendii de vegetație care fac ravagii, încă de marți, în estul Spaniei, în timp ce o mare parte din țară se află sub alertă roșie de incendii și căldură. 

În orașul Benasau, din regiunea estică Valencia, sute de persoane au fost evacuate ca măsură de precauție împotriva incendiilor de vegetație. De asemenea, în provincia Cuenca au ars peste 1.500 de hectare de vegetație. Autoritățile au calificat ambele incendii drept grave.

Serviciul meteorologic național a avertizat că astăzi a fost cea mai caldă zi din această vară, iar temperaturile au atins 44 de grade Celsius în unele părți ale Spaniei. Cele mai afectate zone sunt, după cum precizează Serviciul Național de Meteorologie (AEMET), estul Spaniei, Insulele Baleare, precum și o mare parte din Andaluzia. Este al treilea val de căldură din ultimele două săptămâni.

De asemenea, Ministerul spaniol de Interne a avertizat cu privire la riscul foarte ridicat sau chiar extrem de incendii de vegetație.

Ieri, potrivit observatorului Barcelona-Fabra din regiunea Catalonia (din nord-estul țării), temperatura maximă a atins 40 de grade Celsius, un nivel ce a depășit recordul ultimelor patru decenii. 

Începând de mâine, totuși, serviciul meteorologic prognozează că o masă atlantică mai rece va începe să pătrundă în nord-vestul peninsulei, ceea ce va duce la o scădere generală a temperaturilor, de vineri.

Potrivit AEMET, valurile de căldură sunt din ce în ce mai îndelungate și afectează cu trei provincii mai mult, la fiecare 10 ani. Temperatura crește, în medie, cu 0,27 grade Celsius în fiecare deceniu.

Surse alternative: Reuters, El Pais

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday