Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (62 de ani), a fost ucis la Teheran, iar gruparea teroristă susține că a fost vorba despre “un raid israelian perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Și Gardienii Revoluției din Iran au declarat că acesta a murit în reședința sa, împreună cu o gardă de corp iraniană, la doar o zi după ce s-a întâlnit cu liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. 

Au precizat că acesta se afla în Iran pentru a participa la ceremonia de învestire a președintelui iranian Masoud Pezeshkian, dar fără a acuza, momentan, că Israelul se află în spatele asasinării: “(…) În această dimineață, reședința domnului Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al rezistenței islamice Hamas, a fost lovită în Teheran, iar în urma acestui incident, acesta și una dintre gărzile sale de corp au fost martirizați. Cauza și dimensiunile acestui incident sunt în curs de investigare, iar rezultatele vor fi anunțate ulterior.”

Haniyeh a fost șeful politic exilat al grupului militant și și-a petrecut mare parte din ultimii ani în Qatar. În timpul războiului dintre Israel și Gaza, el a acționat ca negociator în cadrul discuțiilor cu statele din regiune. Haniyeh este considerat principalul lider al grupării teroriste, cu roluri mai importante față de Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza și creierul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, și față de Khaled Mashal, de asemenea un important lider politic al Hamas care trăiește în exil.

Haniyeh a fost ucis la scurt timp după ce Israelul a bombardat un comandament al Hezbollah din suburbiile Beirutului (Liban), fiind vizat în atac un lider Hezbollah responsabil pentru atacul din weekend din Înălţimile Golan. 

Surse: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday