Studiul a fost realizat de cercetători de la universitățile Washington și Pennsylvania, care au colectat date între 2009 – 2019 de la 1,2 milioane de persoane din sudul Californiei, după care le-au analizat, iar concluziile au prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer, din Philadelphia. Este cunoscut faptul că particulele fine (PM 2.5), eliberate prin fum, de aproximativ 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman, pot fi inhalate în plămâni și trec apoi în fluxul sanguin. Această poluare, generată de trafic, fabrici și incendii, poate cauza sau agrava bolile de inimă și plămâni. 

Totuși, acestea pot juca un rol important în declanșarea demenței. Cercetătorii au descoperit că șansele ca oamenii să fie diagnosticați cu demență au crescut cu aproximativ 21% pentru fiecare creștere de un microgram a concentrației de particule provenite de la incendii, comparativ cu un risc de doar 3% pentru fiecare 3 micrograme de PM 2.5 care provin din alte surse de poluare. Totuși, oamenii de știință susțin că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele prin care aceste particule afectează sănătatea creierului.

Studiul a constatat, de asemenea, că impactul este mai pronunțat în zonele în curs de dezvoltare, mai sărace, ceea ce sugerează necesitatea unor politici de sănătate care să abordeze expunerea la poluare pe termen lung. Noul studiu a fost publicat chiar în perioada în care incendiile din California au distrus aproximativ 1.500 km pătrați de vegetație, iar milioane de persoane s-au aflat, în weekend, sub o avertizare de calitate scăzută a aerului, din cauza acestora.

Studiul se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări despre impactul negativ al fumului de la incendiile de vegetație asupra sănătății. Un alt studiu publicat în iunie a corelat mai mult de 50 de mii de decese premature în California de expunerea la fumul de incendii de vegetație din ultimul deceniu. Alte studii au legat expunerea la fum de atacuri de cord și nașteri premature.

Surse: Alzheimer’s Association, The Guardian

Foto: James Mattil | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday