Cabinetul de securitate al Israelului a autorizat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă cu privire la “momentul și maniera” unui răspuns militar împotriva Hezbollah. Încă dinaintea deciziei cabinetului, israelienii au răspuns cu atacuri aeriene, însă acestea au fost unele limitate. În paralel ministrul israelian al Apărării a promis că “vom lovi tare inamicul”, în urma atacului cu rachetă efectuat de Hezbollah, asupra unui teren de fotbal din orașul Majdal Shams situat pe Înălțimile Golan, care a ucis 12 copii și a rănit alte 28 de persoane.

Șeful armatei Israelului a avertizat că “știm cum să lovim chiar și foarte îndepărtate de statul Israel”, iar experții se tem că acesta a sugerat posibilitatea unui atac asupra Iranului, care susține gruparea libaneză Hezbollah. “Racheta care ne-a ucis copiii era o rachetă de fabricație iraniană, iar Hezbollah este singura organizație teroristă care le are în arsenalul său”, a declarat și ministrul israelian de Externe. Un purtător de cuvânt al ministerului iranian de Externe a declarat că “orice nouă aventură militară a Israelului în Liban ar putea duce la consecințe neprevăzute, la lărgirea sferei de instabilitate, insecuritate și război în regiune”.

Comunitatea internațională se teme că s-ar putea extinde astfel conflictul în regiune, în urma incidentelor din ultimele zile. Emmanuel Macron a avut o discuție telefonică cu Netanyahu, duminică seara, în care l-a îndemnat pe acesta să “evite o nouă escaladare în regiune”. Ministrul britanic de externe, David Lammy, Casa Albă și ONU au făcut, de asemenea, apel la calm. Antony Blinken, secretarul american de stat, a declarat că Israelul are dreptul să se apere, dar a avertizat: “Nu vrem să vedem escaladarea conflictului. Nu vrem să îl vedem extinzându-se”.

Mai multe companii aeriene, precum Lufthansa, Eurolines sau Turkish Airlines și-au anulat zborurile pe care le aveau planificate luni pe aeroportul din Beirut, din cauza tensiunilor din regiune.

Surse alternative: Reuters, The Telegraph 

Foto: Israel Army © Dmitriy Feldman | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday