Ismael ”El Mayo” Zambada este unul dintre ce mai cunoscuți traficanți de droguri din lume și ultimul dintr-o generație de lideri notirii ai cartelurilor de droguri. Aceasta a înființat Cartelul Simaloa în 1989, împreună cu Joaquin ”El Chapo” Guzman, din rămășițele cartelului de la Guadalajara.

Spre deosebire de celebrul său partener, ”El Chapo” Guzman, Ismael ”El Mayo” Zambada a reușit timp de 35 de ani să se sustragă forțelor de ordine și nu a fost niciodată arestat, până pe 26 iulie, când autoritățile americane l-au reținut în El Paso, Texas. El Mayo” Zambada a pledat deja nevinovat pentru mai multe acuzații în fața unei instanțe federale din Texas.

Liderul Cartelului Simalao a fost ademinit în SUA cu ajutorul fiului lui ”El Chapo” Guzman, în urma unei ample operațiuni. Zambada s-a urcat într-un avion cu Joaquin Guzman Lopez, pentru a vedea terenuri şi piste de aterizare clandestine în nordul Mexicului. În realitate, avionul cu care cei doi călătoreau a aterizat în El Paso, Texas, unde aceștia au fost reținuți. Planul a fost elaborat timp de luni de zile și a fost privit cu scepticism de autoritățile americane, care în cele din urmă au decis să îl pună în aplicare considerând că nu au nimic de pierdut .

BBC notează că arestarea celor doi lideri ai cartelului și o posibilă înțelegere între copiii lui ”El Chapo” Guzman, cunoscuți ca Los Chapitos, și guvernul SUA, naște semne de întrebare cu privire la cine va prelua controlul asupra Cartelului Simaloa. După ce El Chapo Guzman a fost arestat și extrădat în SUA, în 2016, o luptă sângeroasă pentru controlul teritoriului a început între facțiuni rivale. Un episod și mai sângeros a avut loc în octombrie 2019, după arestarea lui Ovidio Guzman Lopez, un alt fiu al lui ”El Chapo” Guzman. Sute de persoane înarmate au luat cu asalt orașul Culiacan și au deschis focul asupra civililor, polițiștilor și militarilor. În cele din urmă, autoritățile mexicane l-au eliberat pe Ovidio Guzman, pentru a pune capăt vârsării de sânge. Ulterior, a fost arestat din nou și extrădat în SUA, unde așteaptă într-o închisoare să fie judecat.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday