“Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar și în alte rețele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse executate în ultimele zile și că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora. Aceste așa-zise informații nu au niciun fundament real”, subliniază biroul de presă al MApN. Acesta face referire la imaginile postate recent pe rețelele de socializare, ce par să fi fost filmate de pe malul românesc al Dunării, în timpul atacurilor rusești asupra portului ucrainean Ismail (nu este clar dacă miercuri sau joi noaptea). Videoclipurile respective au fost postate pe un cont de Facebook ce pare a fi fost creat special pentru acest scop.

“Atacurile executate de Federația Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și nu obiective de pe teritoriul României, iar forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situație, foc asupra mijloacelor de atac ale Federației Ruse”, mai explică MApN.

Într-unul dintre filme sunt vizibili soldați, probabil români, iar din context rămâne impresia că ei sunt cei care au realizat filmele. Într-un altul, cel care filmează spune că “vine altă dronă”, “ăsta e Gepardul”, “a căzut la noi”, “a căzut acolo unde sunt Gepardurile”. Atenție, limbaj injurios!

Gepardul (foto) este un sistem antiaerian mobil, de producție germană, dotat cu două tunuri antiaeriene și un radar, considerat foarte performant în angajarea țintelor la mică distanță, așa cum ar fi elicoptere, drone sau aeronave de atac la sol, care zboară la altitudine redusă pentru a evita radarele. Identifică o țintă de la o distanță de 15 km, dar tunurile sale o pot angaja abia atunci când se află la circa 2.000-2.500 de metri. Armata Română are în dotare 43 de astfel de sisteme, dintre care 36 sunt operaționale. După ce, în vara anului 2023, mai multe drone rusești au intrat pe teritoriul României, MApN a comunicat că a dislocat mai multe unități antiaeriene în zonă, fără a preciza (firesc) tipul acestora.

Sunt peste 30 de filmulețe distribuite online, începând de azi-noapte, majoritatea fără comentarii, ce arată atât exploziile din Ucraina, dar și tirurile antiaerienei ucrainene. Anterior, Ambasada Ucrainei la București a rugat publicul din România să nu mai posteze pe internet imagini din timpul atacurilor rusești, deoarece acestea ajută Rusia să localizeze și să țintească bateriile de apărare ucrainene, dar și să-și regleze loviturile cu drone asupra infrastructurii din țara vecină.

Referitor la informațiile că drone rusești au căzut pe teritoriul României, MApN a confirmat de ieri că a găsit resturi în pădurea de lângă localitatea Plauru din Tulcea, precizând astăzi că vor continua căutările și în zona Periprava: În ultimele 24 de ore, s-au primit indicii cu privire la două posibile noi zone de incidență, aflate pe malul românesc al Dunării, în proximitatea localității Periprava. Aceste locații vor fi investigate, conform procedurilor, în perioada imediat următoare.

Au fost și indicii care nu s-au confirmat, cum ar fi zona Niculițel, despre care au existat referiri în spațiul public în ceea ce privește posibile căderi de fragmente de drone. Cercetările efectuate în această zonă nu au indicat fragmente căzute. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură.”

Sursa: Inforadar MApN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday