Cei doi traficanți au fost prinși în El Paso, un oraș de 800 de mii de locuitori de la granița dintre Texas și Mexic. Ismael Zambada Garcia (sau “El Mayo”) a fost cofondator al cartelului din Sinaloa, alături de El Chapo, extrădat în SUA din 2017, unde ispășește deja o pedeapsă pe viață. Fiul acestuia, Joaquin Guzman Lopez, a fost prins acum odată cu El Mayo.

Cei doi sunt acuzați că au adus cantități uriașe de droguri în SUA, inclusiv fentanil, principala cauză de deces pentru americanii de până în 45 de ani. Aproximativ 70%, din cele peste o sută de mii de persoane care au murit în 2023 de supradoză, au utilizat fentanil. 

În ultimii ani, cartelul Sinaloa a devenit cea mai importantă țintă a autorităților americane antidrog, fiind considerat și “unul dintre cele mai violente și periculoase organizații care se ocupă cu traficul de droguri din lume”. 

Autoritățile americane oferiseră o recompensă de 15 milioane de dolari pentru orice informație care ajuta la capturarea lui Ismael “El Mayo” Zambada, în timp ce recompensa pentru Guzman Lopez era de cinci milioane de dolari. Nu este clar dacă aceste recompense au ajutat la prinderea celor doi.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday