CNN a întocmit o analiză care are la bază un studiu academic de la King’s College din Londra potrivit căruia, în ultimele luni, aproximativ două treimi dintre persoanele arestate pentru legături cu organizația teroristă ISIS au fost adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. 

Datele provoacă îngrijorări în rândul oficialilor europeni din domeniul securității, deoarece această creștere a influenței și a razei de acțiune a organizațiilor teroriste are loc chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe vineri.

Potrivit profesorului Peter Neumann, de la King’s College, din 58 de suspecți arestați, 38 erau adolescenți. Neumann a menționat că cele mai recente date Europol au arătat că numărul atacurilor teroriste planificate a crescut de peste patru ori în ultimii doi ani. “Grupuri precum (ISIS-K) vizează în special tinerii adolescenți. S-ar putea să nu fie foarte utili. S-ar putea să o dea în bară. S-ar putea să se răzgândească, dar sunt mai puțin suspecți. Cine s-ar gândi la un copil de 13 ani ca la un terorist ?” a declarat profesorul pentru CNN.

Aparenta creștere a recrutării de tineri radicalizați este îngrijorătoare, mai ales că Jocurile Olimpice de vară de la Paris sunt în vizorul organizațiilor teroriste precum ISIS-K, o filială activă a ISIS, care provine din Asia Centrală. Gruparea și-a creat o prezență remarcabilă în Turcia în ultimii trei ani, potrivit documentelor judiciare și analiștilor. Numai în 2023, 426 de suspecți ISIS-K au fost reținuți în 122 de operațiuni, potrivit agenției de informații MIT din Turcia.

O sursă din domeniul securității din Marea Britanie a declarat că așa-numita “amenințare teroristă dirijată” a devenit o preocupare mai mare în ultimul an și jumătate, ISIS-K ridicând cele mai multe îngrijorări.

Accesul tinerilor la spațiile și mediile extremiste online continuă, de asemenea, să fie o problemă semnificativă. Aceștia sunt recrutați pe rețelele sociale, cum ar fi TikTok, prin intermediul algoritmilor care îi pun în legătură cu recrutorii jihadiști. “ISIS-K este de departe cea mai ambițioasă și agresivă parte a ISIS în acest moment” a spus Neumann.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că “suntem ferm împotriva extremismului violent și eliminăm 98% din conținutul despre care s-a constatat că încalcă regulile noastre privind promovarea terorismului înainte ca acesta să ne fie raportat.”

Dintre cele 27 de comploturi examinate de Neumann, două au implicat în mod clar adolescenți care vizau Jocurile Olimpice. La sfârșitul lunii mai, procurorii francezi au pus sub acuzare un tânăr în vârstă de 18 ani de origine cecenă pentru “asociere criminală teroristă”, și anume țintirea spectatorilor din orașul Saint-Étienne în timpul Jocurilor Olimpice.

Cu aproximativ două săptămâni mai devreme, alți doi băieți, în vârstă de 15 și 18 ani, au fost arestați în Franța pentru plănuirea unui atac terorist, a cărui țintă nu era clară. În aprilie, un tânăr de 16 ani a fost arestat pentru că ar fi cercetat cum să confecționeze o centură cu explozibili, pe care să o detoneze, probabil, la Jocurile Olimpice. Incidente asemănătoare au avut loc și în Germania, Elveția și Muntenegru.

Deși aceste presupuse comploturi care implică adolescenți nu par să implice în mod specific ISIS-K, răspândirea noii filiale ISIS reprezintă o nouă provocare pentru agențiile de informații occidentale. Recruții ISIS-K nu provin în mod predominant din lumea vorbitoare de limba arabă, ci din Asia Centrală, și includ cetățeni tadjici vorbitori de limbă rusă.

Învecinat cu Afganistanul, unde ISIS-K a apărut pentru prima dată, Tadjikistanul se luptă de mult timp cu un amestec de sărăcie, represiune politică intensă din partea guvernului sprijinit de Moscova, și radicalizarea islamistă. Analiștii spun că minoritatea tadjică din Afganistan este, de asemenea, mai puțin reprezentată de guvernul pașto-taliban, adăugându-se la furia față de discriminare resimțită de tadjicii din fosta Uniune Sovietică.

Amenințarea ISIS-K s-a mutat rapid și mai aproape de Europa, mai relevă analiza CNN, după cum a arătat un număr mare de arestări în Turcia. 18 suspecți ISIS-K, mulți dintre ei tadjici, au fost reținuți pentru o presupusă conspirație teroristă implicând antrenament, sprijin și un atac asupra consulatului suedez din Istanbul. 

Aceasta dezvăluie modul în care o figură obscură, cunoscută de deținuți sub numele de “Rustam”, dirijează comploturile în Occident și de la granița dintre Afganistan și Pakistan. Potrivit documentelor poliței, acest individ este actualul șef al unității de operațiuni externe a filialei ISIS, care acționează pe aplicația Telegram, sub mai multe pseudonime, pe care le schimba la un interval de 15-20 de zile. Actul de acuzare, prezentat pentru prima dată în presa turcă, descrie, de asemenea, prin mărturiile deținuților, modul în care recruții ISIS sunt plimbați prin hoteluri din Istanbul, iar, apoi, unii trec granița prin Iran pentru a ajunge în Afganistan unde sunt antrenați. Alții călătoresc liber în Rusia, unde ISIS-K a ucis 137 de persoane într-un atac asupra Primăriei Crocus din Moscova în martie.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday