Finalul primăverii și începutul verii (lunile mai și iunie) au adus un număr mai mare decât de obicei de incendii de vegetație, mari cantități de fum din Eurasia și America de Nord fiind împinse către Arctica și Polul Nord, arată Serviciul Copernicus pentru monitorizare a atmosferei (Cams). Cele mai afectate zone au fost în Canada, Alaska și estul Rusiei.
În iunie și iulie, incendiile din estul Rusiei (regiunea Amur) au condus la eliberarea a 17,2 megatone de carbon, cea mai mare din ultimii 22 de ani, raportat strict la cele două luni. Potrivit autorităților ruse, numărul incendiilor de vegetație din acest an a scăzut cu 30% față de anul precedent, dar suprafața arsă este cu 50% mai mare. Canada a avut, de asemenea, un record al suprafețelor cuprinse de incendii de vegetație. Aceste emisii crescute de fum au dus la niveluri foarte ridicate de poluare a aerului și pot duce la diverse complicații de sănătate.
Guillermo Rein, profesor la Imperial College Londra, a declarat pentru The Guardian că sezonul incendiilor se extinde, de la an la an – începe mai devreme și durează mai mult în toamnă.
Totuși, 2024 este deocamdată încă departe de recordurile stabilite în vara anului 2023, în privința emisiilor de particule PM 2,5, când o mare parte din America de Nord a fost acoperită de fum.
În acest an curenții de aer par a îndrepta fumul provenit de la incendiile de vegetație din emisfera nordică preponderent către Arctica și către estul Eurasiei, OMS stabilind că există o mare concentrație de particule PM2,5 în estul Mongoliei, nord-estul Chinei și în nordul Japoniei.
Sursa: The Guardian
Foto: Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.