Gigantul de software a precizat că acordul din 2009 cu Comisia Europeană a pus-o vinerea trecută în imposibilitatea de a face modificările necesare care ar fi blocat actualizarea CrowdStrike. Sistemul Falcon de la CrowdStrike, conceput pentru a preveni atacurile cibernetice, are acces privilegiat la nucleul sistemului de operare Windows, la fel ca și Windows Defender, varianta de protecție concepută de Microsoft.

Comisia Europeană a cerut Microsoft, la începutul anilor 2000, să permită mai multe opțiuni pentru utilizatorii de computere cu Windows, mai ales la nivel de browsere și alte programe, de teamă că popularitatea sistemului de operare al Microsoft dă acestei companii o putere mult prea mare asupra utilizatorilor. În 2009, compania a fost de acord cu cererile UE, chiar dacă Apple a continuat să blocheze accesul la sistemul de operare al Mac-urilor.

Totuși, noile legi europene forțează și Apple să-și deschidă sistemul de operare al iPhone-urilor, ceea ce, spune Apple, va face ca telefoanele sale să fie mai puțin sigure.

Microsoft a declarat sâmbătă că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows. Chiar dacă numărul a fost relativ mic din totalul calculatoarelor cu Windows, impactul a fost unul major deoarece CrowdStrike este utilizat pe scară largă în firme și rețele de business. La nivel mondial, aproape 10 mii de zboruri au fost anulate, de vineri și până duminică, dar au fost afectate și sistemele de plăți, unele activități bancare, bursele de valori și chiar activitatea unor spitale și instituții publice.

CrowdStrike și-a cerut scuze pentru întrerupere.

Sursa: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday