Planul privind majorarea vârstei de pensionare este cuprins într-un document privind politicile-cheie pentru următorii cinci ani: “În conformitate cu principiul participării voluntare cu o flexibilitate adecvată, vom avansa reforme pentru a crește treptat vârsta de pensionare obligatorie într-un mod prudent și ordonat”.

Populația Chinei a scăzut în ultimii doi ani și autoritățile estimează că această tendință se va menține zeci de ani. De asemenea, speranța de viață a crescut până la 78 de ani, în anul 2021, devansând-o pe cea din SUA, și este de așteptat să ajungă la 80 de ani la jumătatea secolului.

Dacă la bărbați vârsta de pensionare este de 60 de ani în China, în privința femeilor sunt două praguri – 50 de ani pentru cele ce muncesc în fabrici și 55 de ani pentru cele ce lucrează la birou. Autoritățile chineze estimează că, până în 2035, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani să crească de la 280 de milioane la peste 400 de milioane. 

În prezent, în China sunt cinci angajați pentru fiecare pensionar, dar se preconizează că raportul va scădea la 4-1 în 2030 și la 2-1 în 2050. 

Consilierul principal al Fondului ONU pentru Dezvoltarea Populației a explicat că majoritatea țărilor au majorat, de-a lungul deceniilor, vârsta de pensionare ca răspuns la scăderea natalității și la creșterea speranței de viață, cu scopul de a proteja fondurile de pensii și forța de muncă.

Sursă: Reuters

Foto: Ffang | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday