UPDATE, ora 23.00. Kamala Harris anunță că intră în cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat pentru candidatura la președinția SUA:

“Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să câștig această nominalizare. În ultimul an, am călătorit în toată țara, discutând cu americanii despre singura alegere clară în aceste alegeri și despre importanța lor. Și asta voi continua să fac în zilele și săptămânile următoare. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat și națiunea pentru a-l învinge pe Donald Trump și, odată cu el, agenda sa extremistă numită “Proiectului 2025”.

Mai avem 107 zile până la alegeri. Împreună, vom lupta. Și împreună, vom câștiga”, se arată în comunicatul Kamalei Harris.

Totuși, este posibil ca mișcarea să fi fost pregătită – la numai o oră după anunțul lui Joe Biden de retragere și la jumătate de oră de la postarea în care își anunță susținerea pentru Kamala Harris, democrații au început să rostogolească pe rețelele de socializare un clip ce o contrapune pe aceasta lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

UPDATE, ora 21.30. Într-o a doua postare pe X, la doar jumătate de oră după ce a postat scrisoarea prin care anunță națiunii americane că nu va candida pentru un al doilea mandat, Joe Biden se adresează colegilor săi din Partidul Democratic și le cere să o susțină pe Kamala Harris pentru candidatura la președinția SUA:

“Dragi colegi democrați, am decis să nu accept nominalizarea și să-mi concentrez toate energiile asupra îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu. Prima mea decizie ca nominalizat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Astăzi vreau să ofer întregul meu sprijin pentru nominalizarea Kamalei din partea partidului nostru pentru alegerile din acest an. Dragi democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți!”

Potrivit CNN, Donald Trump a avut o primă reacție la știrea retragerii lui Joe Biden. El consideră că vicepreședintele Kamala Harris va fi chiar mai ușor de învins la alegerile din noiembrie decât Joe Biden.

Știrea în forma inițială:

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump, un candidat despre care a avertizat că este o amenințare existențială pentru democrația americană.

“Deși intenția mea a fost să obțin un  nou mandat, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului actual”, se arată în comunicatul lui Biden, care îi mulțumește vicepreședintei Kamala Harris, dar fără a sugera în niciun fel că aceasta ar trebui să fie cea care să continue cursa pentru Casa Albă, în locul său.

Al 46-lea președinte al SUA, Joseph Robinette Biden pune astfel capăt unei cariere politice de 55 de ani, fiind membru al Partidului Democrat american de la terminarea unei facultăți de Drept de la New York, în 1969. Originar din Pennsylvania, Biden a trăit toată viața sa în Delaware, unde a devenit și ales local, în 1970, iar apoi senator al SUA, în 1972, la doar 30 de ani. 

În 1988, la vârsta de 46 de ani, Joe Biden face prima tentativă de a candida la președinția SUA, dar nu trece de alegerile interne ale democraților. Se va înscrie din nou în această cursă 20 de ani mai târziu, în 2008, când pierde din nou, în fața lui Barak Obama, care însă îl alege să îi fie vicepreședinte. I-a fost nu numai partener, ci și unul dintre cei mai apropiați sfătuitori, în cei opt ani petrecuți la Casa Albă, până în 2016.

După ce Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, în 2016, Joe Biden a decis să intre în cursa împotriva acestuia, în 2020, deși avea deja atunci 78 de ani. A devenit astfel cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite, iar mandatul său a fost marcat nu numai de lupta împotriva pandemiei de Covid, dar și recesiunea și inflația semnificativă care i-a urmat acesteia. Legea de Reducere a Inflației (IRA – Inflation Reduction Act) este considerat de specialiști unul dintre cele mai complexe planuri de reindustrializare și reașezare a economiei americane (și nu numai) pe alte baze, care stimulează un salt tehnologic către industrii nepoluante. Dar cel de-al 46-lea președinte american va rămâne probabil în istorie pentru rolul jucat după invadarea Ucrainei de către Rusia, prin unificarea opiniei publice internaționale și, mai ales, a comunității occidentale, pentru susținerea militară și financiară a statului invadat, evitând în același timp escaladarea războiului din estul Europei într-un mondial sau nuclear.

Pe 25 aprilie 2023, Biden și-a anunțat candidatura pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale din 2024, iar apoi a devenit candidatul acestui partid fără a mai trece printr-un proces propriu-zis de selecție internă. Mai târziu, după prestația foarte slabă de la o dezbatere cu Donald Trump de la finalul lunii iunie 2024, echipa sa de campanie a fost acuzată public că a ascuns starea de “senioritate înaintată” a președintelui, nu numai pentru un nou mandat de patru ani, ci și pentru actualul mandat, care durează până în ianuarie 2025. Timp de aproape o lună, apelurile publice pentru retragerea candidaturii lui Biden, chiar din tabăra democraților s-au întețit, după ce chiar marile publicații americane i-au cerut să facă acest lucru. După Summitul NATO de la Washington și gafele monumentale comise la acesta, presiunea asupra lui Joe Biden a crescut și mai mult, iar președintele s-a retras în Delaware din cauza unei infectări cu Covid, dar și pentru a lua o decizie, împreună cu familia, privind modul în care avea să-și încheie cursa prezidențială, dar și cariera politică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday