Înțelegerea prevede misiuni de realimenrare a navei militare filipineze BRP Sierra Madre, eșuată în Marea Chinei de Sud, pe insula Ayungin sau Second Thomas Shoal. La bordul navei se află un echipaj mic de soldați filipinezi. Anunțul a fost făcut de către ministrul filipinez de Externe, care nu a oferit detalii, însă a declarat că “Filipine și Republica Populară Chineză au ajuns la o înțelegere cu privire la acordul provizoriu pentru realimentarea cu produse de primă necesitate și misiuni de rotație a navei BRP Sierra Madre în Insula Ayungin”.

Filipine ocupă al doilea banc al insulei Thomas Shoal, iar China pe celălalt, însă la revendică pe ambele. Ministrul filipinez de Externe a mai transmis că cele două părți au putut ajunge la acest acord datorită unor “discuții sincere și constructive”. Ambele părți au recunoscut necesitatea de a reduce tensiunile din Marea Chinei de Sud și speră că acest acord va pune capăt confruntărilor. 

Deși foarte veche, nava este considerată “un simbol al distanței pe care se întind suveranitatea și drepturile țării Filipine”. Manila a eșuat în mod deliberat nava militară BRP Sierra Madre în anul 1999, pentru a-și consolida pretențiile asupra apelor disputate din jurul țărmului. China dorește ca nava să fie scoasă din apă. Până acum, Garda de Coastă chineză a folosit tunuri de apă și manevre de blocare periculoase, pentru a împiedica alimentele și alte provizii să ajungă la personalul militar de la avanpostul Manilei de pe banc. 

Confruntările maritime din ce în ce mai tensionate, apărute pe fondul acestui teritoriu, au stârnit îngrijorări cu privire la un potențial conflict mai amplu care ar putea implica Statele Unite, deoarece acestea sunt obligate să apere Filipine în cazul unui conflict, ca parte al unui pact de apărare reciprocă. Deși SUA s-au oferit să ajute la misiunile de alimentare ce vor urma, Filipine a refuzat, spunând că “va epuiza toate mijloacele înainte de a solicita o intervenție străină”.

Surse: Reuters, DW

Sursa foto: @NesterMister | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday