Economiștii din zona euro consideră că o reducere a dobânzii de referință este din ce în ce mai probabilă, în septembrie, luând în considerare previziunile analiștilor și estimările companiilor privind inflația și salariile.

Un sondaj arată că analiștii se așteaptă ca inflația să scadă sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE), în următorii doi ani. Guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei a spus că tendința de scădere a inflației este “clară”, chiar dacă prețurile serviciilor încă se află în creștere rapidă. 

Totuși, există preocupări că creșterea rapidă a salariilor va menține inflația ridicată în sectorul serviciilor, unde muncitorii solicită majorări salariale pentru a combate creșterea prețurilor. Însă, un alt sondaj al BCE arată că salariile din zona euro vor crește mai lent – de la 5.4%, anul trecut, la 4.3%, în 2024, și la 3.5% în 2025 (un nivel compatibil cu ținta de inflație a BCE).

Piețele de schimb valutar anticipează o mare posibilitate ca BCE să reducă dobânzile de referință cu un sfert de punct procentual atât în septembrie, cât și în decembrie, când banca va publica și estimările actualizate pentru inflație.

Inflația din zona euro a scăzut de la maximul de 10,6% în 2022, la 2,5% luna trecută. Analiștii chestionați de BCE și-au menținut previziunea pentru inflație de 2,4% în acest an și de 2% anul viitor, dar și-au redus prognoza pentru 2026, la 1,9%.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday