Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat de serviciile rusești de securitate în martie 2023, chiar în timpul unei deplasări în interes de serviciu la Ekaterinburg, un oraș la 1.600 de kilometri est de Moscova. 

Gershkovich este primul jurnalist american condamnat în Rusia pentru spionaj, de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii. Procurorii l-au acuzat că, la comanda CIA, a încercat să adune informații despre o uzină din regiunea Sverdlovsk, care fabrică tancuri folosite de Armata Rusă în războiul din Ucraina. 

Jurnalistul și The Wall Street Journal au respins acuzațiile, iar publicația a prezentat pe larg cazul său. De-a lungul timpului, oficialii americani au susținut și ei că Gershkovich este reținut pe nedrept. Procesul său a început luna trecută, la Ekaterinburg, iar WSJ a scris că demersul “este în mod evident unul trucat”. 

Kremlinul a fost întrebat, vineri, dacă reporterul ar putea fi inclus într-un schimb de deținuți între Rusia și SUA, însă a refuzat să comenteze.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday