Partidul Comunist Chinez se întrunește, săptămâna aceasta, pentru a stabili principala direcție pentru a doua economie a lumii, în următorii cinci ani. De obicei, evenimentul este folosit ca platformă pentru anunțarea marilor reforme economice și alte directive politice. 

În prezent, țara traversează o criză în sectorul imobiliar, se confruntă cu o datorie a guvernelor locale ridicată și cu o cerere slabă din partea consumatorilor, la care se adaugă scăderea încrederii investitorilor străini și tensiunile de ordin comercial cu SUA și UE. 

Situația dificilă a economiei a fost evidențiată în cele mai recente date anunțate de biroul de statistică – produsul intern brut a crescut cu +4,7% în lunile aprilie-iunie, comparativ cu anul precedent, ceea ce reprezintă o încetinire față de creșterea cu +5,3% raportată pentru primul trimestru. Economiștii consultați de Reuters anticipau o majorare cu +5,1% în al doilea trimestru.

CNN scrie că problemele economice au fost cauzate, într-o bună măsură, de restricțiile impuse în timpul perioadelor de carantină, pe fondul pandemiei, și ele au declanșat o frustrare la nivelul întregii societăți, dar și întrebări legate de direcția în care ar trebui să se îndrepte China, sub conducerea lui Xi Jinping. Unii observatori ai politicii interne chineze au spus că excluderea unor foști miniștri ai Apărării din partid, pentru fapte de corupție, este motivul întârzierii organizării evenimentului. 

La întrunire vor participa aproximativ 200 de membri ai organului de conducere al Comitetului Central al Partidului, precum și 170 de membri supleanți ai comitetului care vor aproba un document ce stabilește un plan privind “aprofundarea reformelor” și avansarea “modernizării în stil chinezesc”, potrivit presei de stat.

De obicei, astfel de întruniri aduc reforme majore, însă analiștii consideră că de data aceasta nu vor fi schimbări prea importante. Aceștia consideră că vor fi urmărite eforturi pentru a aborda problemele economice structurale și problemele sociale, dar și pentru a spori încrederea în sectorul tehnologic, într-un moment în care aceasta se confruntă cu sancțiuni din partea SUA și nu are acces la tehnologii de vârf.

Alți observatori au indicat că partidul trebuie să exploreze soluții pentru stimularea consumului privat, creșterea veniturilor gospodăriilor și identificarea unei noi direcții pentru sectorul imobiliar, în care zeci de companii nu și-au mai plătit datoriile sau și-au declarat falimentul. Autonomia tehnologică a devenit, de asemenea, un obiectiv-cheie pentru Xi Jinping, iar în cadrul plenului, probabil că se va da undă verde unei coordonări între structurile guvernamentale pentru a transforma China într-o “putere în domeniul științelor și tehnologiei”. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday