Comisia Europeană a transmis, printr-un comunicat de presă, că investigația sa preliminară a arătat că rețeaua X, anterior denumită Twitter, încalcă Legea privind serviciile digitale (Digital Service Act – DSA) în domenii privind transparența reclamelor, accesul la date pentru cercetători și “tiparele întunecate”.

Executivul european prezintă că rețeaua X, deținută de Elon Musk, se folosește de “bifa albastră”, care indică faptul că un cont este autentic, verificat, într-un mod care poate induce în eroare utilizatorii și care nu corespundă practicilor din domeniu. Concret, pentru că bifa poate fi obținută în schimbul unei plăți lunare, Comisia arată că utilizatorii nu pot distinge la fel de ușor dacă profilurile și conținutul cu care interacționează sunt autentice: “Există dovezi privind actori rău intenționați care abuzează de contul verificat pentru a înșela utilizatorii”.

În al doilea rând, Comisia acuză X că accesul la baza sa de reclame nu este liber, că în interiorul său nu pot fi făcute căutări și că, în acest fel, nu este respectat principiul transparenței față de utilizatori. În al treilea rând, X este învinuită că nu permite cercetătorilor accesul la datele sale publice, prin metoda scraping – care presupune descărcarea unei pagini web. Instituția susține că rețeaua descurajează cercetătorii, fie prin tarife mari, fie prin impunerea de prea multe condiții. 

Urmează ca reprezentanții X să analizeze documentele întocmite de Comisie și să pregătească un răspuns în scris. În cazul în care X va fi găsită vinovată de încălcarea regulamentului DSA, riscă o amendă de până la 6% din cifra de afaceri la nivel global și trebuie să ia măsuri de conformare. 

Margrete Vestager, comisarul european pentru Concurență, a reluat, chiar într-o postare pe X, concluziile preliminare. Elon Musk i-a răspuns că “DSA înseamnă dezinformare”, după care a scris, într-o postare, că executivul european “a oferit X o înțelegere secretă ilegală – dacă cenzurăm discursul în secret, nu ne vor amenda. Celelalte platforme au acceptat această înțelegere, dar X nu”.

Într-un răspuns adresat lui Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, Musk a spus că “așteptăm cu nerăbdare o bătălie cât se poate de publică în instanță, pentru ca europenii să știe adevărul”.

Foto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday