Cotidianul britanic The Telegraph analizează contextul și impactul ultimelor gafe ale președintelui american, Joe Biden, arătând, încă din titlu, că “dacă ar fi vrut cu intenție să-și cauzeze cât mai multe daune posibile, greu ar fi putut să găsească gafe mai mari decât cele de joi seara”.

În momentul în care Joe Biden l-a introdus pe Volodimir Zelenski ca fiind “președintele Putin”, atmosfera a înghețat, iar “senzația din sală a fost exact aceeași ca la dezbaterea prezidențială din 27 iunie, când domnul Biden a încremenit pe scenă. Oamenii se uitau unii la alții și se întrebau – chiar se întâmplă asta cu adevărat? Sir Keir Starmer, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au fost apoi cu toții întrebați despre incident la propriile lor conferințe de presă și toți au spus că a fost o banala încurcătură. Dar adevărul este că momentul acestui incident nu putea fi unul mai nefericit”, arată analiza The Telegraph.

Apoi a venit momentul conferinței de presă, iar între sutele de jurnaliști de acolo s-a auzit un murmur atunci când Biden a încurcat-o pe Kamala Harris cu “vicepreședintele Trump”. La fel ca la confuzia Putin-Zelenski, Biden și-a încurcat cel mai apropiat aliat cu cel mai mare dușman, mai arată The Telegraph, care notează că discursul său a fost neobișnuit pentru un summit mondial.

“S-a concentrat pe diferențele dintre politicile sale externe și interne față de cele ale lui Trump. La un moment dat a început să vorbească despre inflația din SUA, intrând complet într-un regim de campanie electorală, în încercarea de a trece în ofensivă după propria greșeală. El a spus că Trump este o amenințare pentru alianța NATO. Cu o presiune fără precedent asupra campaniei sale din partea colegilor democrați, echipa lui Biden a sperat că summitul din această săptămână a fost o șansă de a-și arăta credențialele de băiat mare, care se descurcă singur. A fost menit să apară și să joace rolul lui favorit – omul care salvează lumea de Rusia și împiedică un al doilea mandat al unui Donald Trump dezlănțuit. (…) Dar cu erorile sale ridicole cu privire la numele unora dintre cei mai apropiați aliați ai săi riscă să facă America să pară o glumă internațională, în timp ce ceilalți lideri occidentali s-au chinuit să-l acopere. Este aproape sigur că evenimentele de joi seara vor face ca și mai mulți democrați să declare că nu-i mai pot sprijini candidatura.

Dacă domnul Biden părea șubred la începutul acestei săptămâni, joi seara a părut terminat. Zilele următoare vor fi într-adevăr negre pentru el”.

Între timp, la doar trei kilometri distanță de summitul NATO, pe Capitol Hill, democrații au stat toată săptămâna în ședințe pentru a discuta ce e de făcut cu Biden și cu sănătatea lui.

Analiza integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday